BESTILL TIME

Hvilke vinterdekk er de beste?

Her finner du den siste, uavhengige testen av vinterdekk. Tenk også på at tidligere testvinnere fortsatt kan være veldig gode dekk – det er bare ikke alltid de samme dekkene blir testet flere år på rad.

Piggdekk eller piggfrie dekk?
Hva som er de beste vinterdekkene for deg, kommer blant annet an på ditt kjøremønster, hvor erfaren sjåfør du er, og på hva slags føre du kjører mest.
I grove trekk kan man si at om du kjører mest i urbane strøk, eller hovedsakelig på snøføre, kan piggfritt være greit. For uerfarne sjåfører, eller om du kjører mye på isete underlag, er ofte piggdekk det tryggeste valget.
Piggdekk både støyer og støver mer. Det er blant annet derfor mange storbyer har innført piggdekkavgift.

Vinterdekk – regler og datoer
Det er ikke påbudt å kjøre med vinterdekk i Norge, men det er påbudt å kjøre med dekk tilpasset føret. I Norge betyr det i praksis at det er lurt å bruke vinterdekk, da de har egenskaper som gjør de bedre egnet til norske vinterveier.

Piggdekk – dato for bruk
Vinterdekk-perioden i Norge er delt i to:

I Sør- og Midt-Norge kan du kjøre med vinter-/piggdekk i perioden 1. november til første helgen etter påske.
I Nord-Norge (Nordland, Troms og Finnmark) er det lov med vinter-/piggdekk fra 16. oktober til 30. april.
Føreforhold trumfer imidlertid datoene.
Tyngre kjøretøy (over 3500 kg tillatt totalvekt) er lovpålagt å medbringe kjetting i perioden for vinterdekk.
Har bilen din piggdekk, og du skal kjøre utenfor Norge, kan det være lurt å sjekke reglene dit du skal. For eksempel er det forbud mot piggdekk i Tyskland.

Mønsterdybde
For vinterdekk er minimum påkrevd mønsterdybde 3 mm for biler med tillatt totalvekt under 3500 kg. Vi i Snap Drive, og de fleste andre profesjonelle aktører og organisasjoner, anbefaler derimot at du bytter ut vinterdekkene om mønsterdybden blir 4 mm eller mindre.